Mother´s Bloom

Tvätta hållbart
Det finns mycket vi kan göra från vårt hem för att stötta vår hälsa och moder jord, bl.a att tvätta hållbart.

Visste du att tvätten står för ca 3% av ett plaggs totala klimatpåverkan? och att efter resor, bostad och mat så är konsumtion av kläder det som påverkar klimatet mest. Därför är det viktigt att tvätta på ett hållbart sätt, både för att bevara plaggens livslängd, och för att minska dess klimatpåverkan. Textilproduktionen kräver också stora resurser i form av vatten, energi och kemikalier. Vatten används för att färga, bleka och behandla, men framförallt så är det odlingen av bomullsfiber som kräver stor mängd vatten. För att ta fram ett kilo bomull går det åt 10 000 liter vatten. I produktionen används också mycket kemikalier som påverkar arbetarna, dig och vår miljö negativt. 

Hur hållbart tvättar vi egentligen idag i våra hem? Inte alls så hållbart faktiskt. Förr tvättade vi kläderna när de verkligen var smutsiga, idag tvättar vi våra kläder efter en användning, vi använder också torktumlare, torkskåp och starka kemikalier i vår tvätt som skadar både vår egen hälsa och vår planet. Det är som du förstår av stor vikt att du tar hand om dina kläder, till exempel att endast tvätta dina textiler när det verkligen behövs och att använda tvättmedel som är skonsamt för oss och vår miljön. Här kommer några tips på hur du tvättar mer hållbart, så att du kan göra medvetna val och skapa förändring till den här världen från ditt hem. 

 1. Vädra / lufttorka dina textiler.
  Istället för att tvätta, använda dig utav torkskåp eller torktumlare i onödan- häng ut dina textiler och låt naturens friska brisar naturligt få torka eller fräscha upp dem igen. För finns det något härligare än doften av exempelvis nyvädrade sängkläder? Om du har mindre lättare fläckar, torka bort dem med en blöt trasa istället för att slänga dem i tvätten.

  När du väl använder dig utav torktumlaren är ett tips att använda ekologiska torkbollar. De minskar torktiden med 25% samtidigt som du sparar både miljön och ekonomin på onödig energianvändning. Läs mer om hur du använder dem här. Torkbollarna gör även tvätten i torktumlaren mjuk, luftig och mindre skrynklig vilket gör att du inte behöver använda sköljmedel som skadar både våra kroppar och vår miljö. Om du vill ha en frisk doft på dina kläder så kan du också droppa någon droppe eterisk olja på torkbollarna 5-15 min innan de läggs in i torktumlaren. Tips på äkta, rena eteriska oljor hittar du lite längre ner, och går att köpa här.

 2. Använd giftfritt & miljövänligt tvättmedel, fläckborttagning och sköljmedel.
  När du tvättar med onaturligt tvättmedel och sköljmedel så kommer din tvätt kanske att se ren ut. Men hur rent är det egentligen? Svaret är inte alls. Tvättmedlet och sköljmedlet innehåller gifter som är skadligt för allt liv – djur, människor och natur. Att omsorgsfullt välja produkter när du tvättar är därför av stor betydelse. 

  Använd miljövänligt tvättmedel.
  Testa att tvätta dina kläder t.ex. med aleppotvålflingor eller tvättnötter. Båda är ett miljövänligt och helt naturligt tvättmedel som är skonsamt mot din familjs kroppar,  dina kläder och mot världen. De tvättar rent utan kemiska tillsatser, och de fungerar även som ett naturligt sköljmedel och lämnar tvätten mjuk och fräsch. Då de är mycket skonsamt mot känslig hud så passar de utmärkt för allergiker, bebisar och personer med eksem och känslig hy. Tvättnötterna kan även användas av nötallergiker, då det egentligen är ett fruktskal och ingen nöt. Tvättnötter är också ett bra val rent ekonomiskt, en påse med 500 g tvättnötter räcker till över 180 gånger tvättar. Vart kommer då tvättnötterna ifrån? De växer på Sapindus-träden som har en viktig roll i det ekologiska kretsloppet. Träden utsätts inte för någon besprutning och odlingen av träden gör jorden bördig och förhindrar erosion. Tvättnötterna är också 100% nedbrytbara. Jag köper mina tvättnötter ifrån från Coocon Company, ett företag som arbetar för att ta fram och utveckla naturliga produkter som är bra för både djur, natur och människor.

  Viktigt att tänka på när du köper aleppotvål är att du alltid ska köpa den i fast form, alltså som en kaka eller som flingor. Om den är flytande så finns det konserveringsmedel tillsatt i den vilket orsakar stor skada till både kropp och natur. Namnet är dessutom inte skyddat, vilket betyder att aleppotvålar kan innehålla både parfymämnen, palmolja och andra ingredienser som inte hör hemma i en traditionell aleppotvål.  En bra tvål vara gjord av högkvalitativa oljor och även av ekologiska och/eller vildvuxna råvaror. De renaste aleppotvålarna jag har hittar finns här och här. En helt ren äkta aleppotvål i flingform har jag inte hittat ännu, men du kan enkelt riva den fasta tvålen själv hemma för att använda till tvätten.

  Använd naturlig och giftfri fläckborttagning: Ett naturligt alternativ till vanliga kemikaliebaserade fläckborttagare hittar du hos Cocoon Company som har en otroligt effektivt fläckborttagningsmedel som är veganskt och 100% naturligt. Det är skonsamt mot din kropp, dina kläder och miljön. Även aleppotvålen är en HELT fantastisk fläckborttagare!

  Använd naturligt sköljmedel: Många älskar doften och känslan av sina texiler när de använder sköljmedel, men sköljmedlet är giftigt och allergiframkallande. Det är inte bara skadligt för oss människor, det är dessutom en stor miljöbov. Det ställer till med stora problem då våra reningsverk inte kan ta hand om många av de ämnen som de består av, och de går därför rakt ut i våra vattendrag och hav. Kemikalierna orsakar stor skada hos vattenlevande organismer, bland annat så störs deras fortplantningsförmåga. Vi har också bara en viss mängd vatten i vår värld, som ingår i ett evigt kretslopp, samma vatten som dinosaurierna och gång drack, ett vatten vi måste ta hand om att vi ska kunna överleva och för att framtida generationer ska få tillgång till ett rent och friskt vatten.

  Om du läser innehållsförteckningen så står det ofta att sköljmedlet innehåller parfym, men vad som inte framgår är att i parfymen finns det hormonstörande mjukgörare, ftalater, och detta är något som producenterna inte behöver ange i innehållsförteckningen, den informationen ligger dold för dig. Ftalater tillsätts för att doften ska stanna kvar i plaggen. Detta hormonstörande ämne kan exempelvis störa barnens neurologiska utveckling och leda till beteendestörningar som påminner om ADHD-likande symptom. Den starka doften från sköljmedlet har visat kopplingar till både koncentrationssvårigheter, huvudvärk och nedsatt immunförsvar. 

  Jag vet, handukarna och sängkläderna blir fantastiskt mjuka av sköljmedelet och många älskar även doften som det ger. Så måste du överge det? Det finns alternativ som har samma effekt på dina textiler, men som inte skadar oss och vår värld. För att mjuka upp dina textiler, låt dem lufttorka utomhus när vädret tillåter eller stryk dem. Du kan också tvätta dina plagg med tvättnötter, aleppotvål eller med ättika och använda dig utav torkbollar. Det gör kläderna mindre statiska, mjukare, tar bort dålig doft och håller även tvättmaskinen ren och fräsch! 

  Så här gör du ditt egna naturliga sköljmedel:
  Blanda 3 dl ättika (24% procent) med 9 dl uppkokt avsvalnat vatten och häll upp i en glasflaska. När du ska tvätta, använd 1-3 msk i sköljmedelfacket. Är du van vid att kläderna ska dofta? Tillsätt några droppar ren eterisk olja i blandningen. Mina favoriter är lavendel, tea tree, cederträ och citrongräs. Rena eteriska oljor finns att köpa här.

  Jag älskar naturliga dofter, och jag anser att vi inte alltid behöver överösa allt med onaturliga dofter. Jag älskar doften av sängkläder som har fått hänga ute i friska luften, jag älskar min sambos och mina barns naturliga doft och de älskar min. Jag lovar att du kommer att uppskatta de naturliga dofterna när du väl vant dig. Att bryta invanda vanor och mönster är svårt, men när vi skapar förändringar från hjärtat så blir det lättare. Dina val påverkar din hälsa, din familjs, djurens och naturens hälsa. Vad vill ditt hjärta bidra till?

  Har du några tips på hur vi kan tvätta hållbart? Dela gärna dina tips och erfarenheter i kommentarer här nedan för att underlätta för de som vill skapa förändring genom att börja tvätta mer hållbart.

DELA DETTA INLÄGG

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

flera inlägg

Julens gåva

Fyra tips på julgåvor du kan ge bort i jul som tjänar både kropp, hjärta, sinne och själ.

Tvätta hållbart

Det finns mycket vi kan göra från vårt hem för att stötta vår hälsa och moder jord, bl.a att tvätta hållbart.

Translate »